Wednesday, April 20, 2011
AYAM GOLEK MADU
Bahan
1 ekor ayam
45ml madu
sedikit garam
sedikit lada sulah
sedikit bijan~ disangai
Bahan A~ cincang(aku blend )
5 ulas bawang puth
3cm halia
2 labu bawang besar
4 batang serai
Bahan B
60ml sos cili
45ml sos tomato
45ml sos tiram
Cara:
-Satukan bahan A dan B, kacau rata, masukkan sebahagian madu, garam dan lada sulah sebatikan dan lumurkan pada ayam. perap semalaman di dalam peti sejuk.
-keesokkannya, keluarkan ayam seketika dan kemudian bakar di dalam oven bersuhu 150C-200C selama 1jam 30 min hingga 2 jam(hingga masak).
- Selepa ayam masak, keluarkan dari oven, sapukan dengan sebahagian madu tadi dan taburkan dengan bijan...sedia untuk dihidangkan!!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment